Bad day...

Idag är ingen bra dag. Trött, nere och energielös. Tog mig inte upp i morse vilket gjorde att jag stannade hemma från jobbet. Jag hatar dessa dagar, ett nederlag att inte ens kunna åka till jobbet. Men när ångesten är stark vill jag vara ensam, jag vill inte känna mig tvingad att prestera. Jag är egoistisk och sätter mina egna behov främst idag..

Existensiella funderingar...

Den senaste tiden har jag haft många funderingar. Vad vill jag och vart är jag på väg? Jag har inte funnit några självklara svar. När det exempelvis gäller mitt arbete så trivs jag med mina uppgifter, jag har världens bästa kollegor men jag känner att arbetsplatsen aldrig kommer få mig frisk. Det finns strukturer och förhållningssätt som gjort fler än mig sjuka och jag har svårt att se mig själv komma tillbaka i full kapacitet på jobbet. Det börjar bli dags för medarbetarsamtal och tanken på detta får ångesten att greppa tag i mig ordentligt. Jag har bestämt mig för att försöka avstyra och säga nej till medarbetarsamtalet. Det skall inte kännas så, ett medarbetarsamtal skall inte få ångesten att stiga och det bekräftar bara min funderingar kring att försöka komma därifrån. Det känns som ett nödvändigt steg om jag skall bli frisk någon gång.

Den andra frågan blir då om jag är beredd att flytta för att byta jobb. Jag vet faktiskt inte. Jag vet inte hur mycket förändring jag klarar av eller vill ha. Jag vet bara att vissa saker behöver förändras för att jag skall komma vidare. Jag vet dock att fly är inte den rätta metoden och men jag vet inte om jag tänker fly eller om jag tänker att jag kan utvecklas och få nya utmaningar. Jag vet inte vad jag behöver, jag vet bara att jag behöver något. En ny start där ingen känner till mig och där jag kan bygga från grunden är å ena sidan lockande då jag inte vill ha människor för nära inpå mig, å andra sidan är det tillit till andra en av sakerna jag behöver arbeta med. Jag vet faktiskt inte vad jag vill. Jag har brutit upp från ett destruktivt långvarigt förhållande, men allt har inte blivit bra bara för det...


Tankarna och oron när återfallet kommer...

Tänker för mycket, jag tänker på tok för mycket. Jag önskar att hjärnan kunde få vila ett tag. När jag levde med mannen levde jag även med tanken och oron om han var nykter eller full. Var han full fanns oron för vad som skulle hända när jag kom hem, var han nykter fanns oron för när återfallet skulle komma. Hjärnan vilade aldrig då heller utan det fanns hela tiden tankar som löpte amok i huvudet. Under de perioder som han var full minns jag att jag ofta tänkte att nu får det vara nog, nu skall jag lämna honom. Jag klarade inte av att se på honom när han var berusad, jag kände avsmak och jag avskydde att prata med honom när han var full. Jag levde mitt eget liv i sovrummet och gick inte ut därifrån mer än på toaletten. Jag sa inte hej när jag kom hem utan jag gick direkt och la mig. Jag var spänd och orolig och jag undrade alltid hur lång tid det skulle ta innan han berusda kom in till mig. Jag tänkte och undrade vad han skulle hitta på. När han sedan kom in till mig kände jag alltid ilska, jag fullkomligt hatade att se han berusad. Jag var kort i tonen mot honom och jag bad honom alltid lämna mig ifred. Ibland gjorde han det och ibland var bråken igång. jag vet inte hur många gånger vi bestämt oss för att gå isär när han varit full.

När perioderna av nykterhet kom var jag oftast trött, mannen var ångerfull kom med nya löften och bedyrade sin kärlek till mig. Nykter ville han aldrig gå isär. Första dagarna var han alltid extra snäll och extra kärleksfull. De dagarna tyckte jag ofta synd om honom eftersom han mådde väldigt dåligt. De dagarna symboliserade dock någon form av försoning och återhämtning. Efter några dagar blev vardagen väldigt vanlig igen. När han jobbade fanns oron för återfall alltid väldigt närvarande och när han var arbetslös fanns oron ständigt där över att han var uttråkad och missnöjd. Efter denna period började jag alltid sakta märka hur han blev mer lättirriterad. En känsla hos mig kom alltid krypande som jag visste betydde att återfallet var på gång. Denna känsla förträngde jag dock alltid, men när väl återfallet kom, för det gjorde det alltid, blev jag sällan förvånad.



Bära på hemligheter...

Det är en tung ryggsäck, en ryggsäck fylld med hemligheter. Rädslan att hemligheterna skall komma fram utan att jag själv valt det är en stor rädsla. Rädslan gör att jag hela tiden är på min vakt, jag behöver kontroll och jag får hela tiden väga mina ord. Mitt förhållande till mannen har jag burit för mig själv under många år och det är först nu som en del fått reda på hur det verkligen var. Men fortfarande har jag svårt att prata om det, jag har svårt att berätta och skammen och skulden är stor. Jag försvarar honom, jag skyddar honom och jag tror att jag skyddar mig själv. Eftersom jag hela tiden behöver ha viss kontroll oroar jag mig en del över att andra har berättat, att det går omkring människor i min närhet som vet, trots att jag inte valt att berätta. Jag undrar om det finns dom som ser annorlunda på mig än tidigare eftersom de vet saker om mig som de egentligen inte skall känna till.

En ryggsäck full av hemligheter skapar stress, den är tung att bära och den är svår att lägga ifrån sig. Bland andra människor bär jag ryggsäcken hela tiden och jag ser till att den inte öppnas. Frågan är vem det är jag skyddar? Är det verkligen mig själv eller är det en del av medberoendet? Är det mannen jag fortfarande skyddar, kanske rädslan handlar om att jag känner att jag sviker om jag berättar. Skyddar jag hans familj av rädsla eller respekt? Hemligheten är något jag och mannen fortfarande delar tillsammans men hur tyst är han? Hans problem är uppenbara för hela hans omgivning och missbruket har gått så långt att han knappast har kunnat dölja det för någon i hans närhet. Så vem är det jag inte berättar för? Om hans familj, vänner och våra gemensamma vänner vet är det bara mina vänner som inte vet. Varför är det så viktigt för mig att de inte vet? Är det min egna rädsla, en del av medberoendet eller handlar det om min oförmåga att lita på andra och att prata. Kanske är jag rädd att tvingas prata om det som faktiskt är smärtsamt.

Trött - tröttare - tröttast!

Oron på kvällen är fruktansvärd. Den ger mig ingen ro och tankarna är många. Idag när klockan ringde var jag så fruktansvärt trött. Huvudet kändes som en betonklump och ögonen ville inte alla öppna sig. Jag fattade ett snabbt beslut att stanna hemma. Stängde av väckarklockan och somnade om. Vaknade vid 11.30 och var fortfarande trött. Klockan är nu 16.00 och jag har fortfarande inte klivit ur pyjamasen, idag är med andra ord ingen vidare bra dag.

Det är det här som är det obegripliga med sjukdomen. Vissa dagar är energifyllda och bra medan dagar som dessa är totalt tvärtom. Trött, ledsen och totalt energilösa. Jag avskyr dessa dagar, jag arbetar med att tänka positiva tankar men det är på gränsen till omöjligt. Jag känner mig ensam, fruktansvärt ensam. Känslan av att ingen förstår fyller mitt inre och det dåliga samvetet att jag inte klarar av att gå till jobbet är närvarande. Samtidigt försöker jag tänka på att det är precis så här jag måste göra, jag måste ta hand om mig själv och det är ingen katastrof att jag inte är på jobbet. Jag är anträffbar, telefonen är på och händer det något går det att få tag på mig. Detta dämpar misslyckandet av att jag inte är på plats och att jag inte klarat av att ta mig dit. Men jag har svårt att förstå vad som händer inom mig när dagar som dessa kommer, jag undrar när det skall gå över och framförallt när skall kvällarna kännas så där härliga som de tidigare gjort..


Faller lätt...

Har haft några bra dagar. Jag har haft en del energi och känt mig nöjd över det jag presterat. Orosmolnen är sömnen, att jag har svårt att komma till ro. Kroppen är väldigt spänd och nacke och axlar värker.
Jag märker dock att jag faller lätt, det skall inte mycket till för att den värdelösa känslan skall infinna sig. Detta skedde i eftermiddag. Jag tycker att jag under året som varit kämpat, slitit och försökt sköta framförallt mitt jobb så bra jag kan. Jag tycker att jag många gånger bidrar och är flexibel på min arbetsplats. Någon gång önskade jag att även en chef kunde se detta. För andra året i rad har jag varit en av de som fått lägst löneförhöjning utan att fått en bra förklaring. Kollegor som jag varit med och lärt upp har gått om mig lönemässigt. Egentligen är detta med lön inte en stor sak för mig men det är oundvikligt att inte jämföra sig med andra. men det värsta av allt är inte att chefen inte ger mig högre lön utan att han frågar när jag kommer arbeta heltid igen, i stället för att fråga hur jag mår. Det sänkte mig, det var det som fick mig att falla. En bekräftelse på att jag inte har något värde som människa utan endast är en pjäs i spelet som kallas livet.

Jag trivs med mina arbetsuppgifter och jag trivs med mina kollegor, men på något sätt bekräftar arbetsplatsen mina föreställningar om att jag inte duger. Någonting gör att mitt självförtroende inte stärks på jobbet utan snarare sänks. Jag bröt upp från min alkoholiserade sambo, kanske är det dags att bryta upp och kliva vidare även när det gäller arbete?

Början på brevet till dig...

Du var den som skulle beskydda mig. Du var den som skulle skapa trygghet och ge mig visdom.
Du var den som skulle lära mig tillit. Du var även den som skulle ge mig villkorslös kärlek och få mig att förstå mitt värde. Du skulle hjälpa mig när det var svårt och du skulle prata med mig om det jag upplevde.
Du skulle ge mig en grund att stå på och du skulle få mig att inse att allt är möjligt. Du skulle följa mig på min resa och du skulle göra det med en varsam hand och med ett engagemang. Du skulle se förbi dina egna behov och alltid se till mitt bästa. I stället la du en grund till den otrygghet jag känner och din ångest har även blivit min ångest. Jag får kämpa med mina spöken, och du får kämpa med dina. Jag kan inte hjälpa dig, och du förmår inte att hjälpa mig. Jag har några viktiga personer runt mig men du är helt ensam. Men du har valt det själv, jag hade hellre valt att ha fler. Men du bidrog till att jag inte kan lita på andra, trots att jag vill känna tillit. Jag vill inte bli som dig, jag vill bli något helt annat.....

Konstiga saker sker...

Min psykolog har hjälpt mig att se vissa samband och till viss del har jag nu fått en del förklaringar till att jag har svårt att leva i trygghet. Sist jag var hos henne fick jag en bra förklaringsmodell som jag fullt ut håller med om. Jag kan förstå varför jag omedvetet väljer otrygghet framför trygghet. Det känns bra att ha fått en modell att förhålla sig till. Jag har långt kvar, men förhoppningsvis hjälper det mig att ha en förklaring till varför jag har svårt att skapa trygghet för mig själv.

Det är dock en sak att förhålla sig till de val jag själv gör, en annan sak är att försöka förstå varför saker jag själv inte kan påverka sker. De senaste månaderna har flera saker skett som jag omöjligt kunnat påverka själv som har bidragit till att min känsla av balnd annat otrygghet förstärks. Kan det vara något annat än slumpen, eller vad är det för konstiga saker som sker. Jag vill i nuläget inte berätta detaljerat vad som skett men det är verkligen en hel del.

Mannen, ja, det verkar som att han kommer att få hjälp. Det känns bra och jag hoppas att han klarar av det och att han ger allt för att hädanefter fortsätta leva sitt liv i nykterhet.


Inga känslor alls...

Känner att orden inte finns där idag. De kommer inte fram av sig själv och jag har svårt att formulera mig. Känslan just nu finns inte, den speglar den brist på känsla jag känner i kroppen. Jag känner mig inte glad, men inte heller ledsen. I dag är det tomt, helt tomt på känslor. Jag försöker känna efter men jag känner verkligen ingenting. Jag kan precis just nu i denna stund inte ge ett ärligt svar på hur jag mår, för jag vet inte. Jag känner absolut ingenting. Konstigt men sant.


Straff som ger visdom..

Är totalt slut idag. Det dåliga samvetet gnager i mig och lämnar mig inte för en sekund i fred. Jag plågas av känslan att jag gjort andra människor illa, att jag inte kan skapa lycka omkring mig och att jag sett till mina behov utan att ta hänsyn till andra. Kanske är det så att jag skall straffas? Ur straffet kommer kanske en visdom som jag saknar. Möjligtvis kanske jag kan lära mig något. Om livet straffar mig för min bristande förmåga att i relation med andra skapa trygghet, lycka och varaktighet är straffet ställt i propotion till brottet.. Är skulden jag bär på det tyngsta straffet eller är det ensamheten och mina egna svårigheter att lita på andra som är värst? Är det möjligtvis så att min känsla av att ha blivit sviken, övergiven och sårad är resultatet av de brott livet anser mig begått? Om visdomen kommer av straffet vad har då brotten i så fall lärt mig? Brotten har begåtts på grund av bland annat skam, ensamhet och otillräcklighet och brotten lärde mig att omgivningen inte går att lita på, den är otrygg och oförutsägbar och att jag aldrig någonsin igen skall släppa in någon i mitt inte. Resultaten av brotten har bekräftat min känsla av att inte ha ett självklart värde och att jag inte duger. Frågan är vilket resultat visdomen som möjligen kommer från straffet ger mig?






Och så slog det dåliga samvetet till....

Tårarna rinner, mitt dåliga samvete slår till med full kraft. Han är dålig nu.. Han har druckit väldigt mycket och väldigt länge... Just nu tycker jag så förbannat synd om honom. Jag tänker på den nyktra snälla mannen som inte ville någon illa, i synnerhet inte mig. Jag borde larmat tidigare, jag borde sett till att han blev hjälpt mycket tidigare. Men min egna skam och skuld hindrade mig. Jag var rädd för vad omgivningen skulle tänka om mig om han sökte hjälp eller om jag gjorde en anmälan. Jag satte min egna rädsla och min egen skam framför hans behov av hjälp. Så förbannat egoistiskt. Jag har dåligt samvete, jag är ledsen och jag känner stor skuld. Jag hoppas att han får hjälp nu....


I hjärtats mörker...

Jag bloggar för att få ur mig det mörka, för att försöka sätta ord på mina känslor. Jag bloggar för att jag behöver skriva om hur det varit att leva som medberoende. Jag bloggar för att genom skrivandet bearbeta vad jag går igenom och vad jag tidigare genomlevt. Jag bloggar för att få skriva det jag inte klarar av att prata om. Men stunderna där jag mår ganska bra och har roligt finns också. Stunder där jag för ögonblicket glömmer bort allt vad ångest och otrygghet heter. Stunder där jag faktiskt är relativt avslappnad. Dom stunderna finns, och dom försöker jag njuta av. Men i bloggen, där försöker jag släppa ut allt det andra. Jag vill förstå vart känslan av otrygghet kommer ifrån och vad som skapat bilden av mig själv. Jag behöver förstå för att kunna gå vidare. Jag vill hitta en självklar trygghet som präglar min vardag i stället för som nu en konstant oro.

Jag har alltid haft svårt att öppna mig och prata om mig själv, det är inget som kommit efter förhållandet med mannen. Dock präglades dessa år av att skydda mannen vilket krävdes att jag undanhöll och ljög om sanningen. Jag har aldrig varit bra att ljuga, men att ljuga för att skydda mannen det blev jag expert på. Men jag avskydde det, jag hade dåligt samvete varje gång jag framförallt ljög för våra nära. Livet var väldigt oförutsägbart och långt ifrån tryggt. Vi stod egentligen väldigt långt ifrån varandra trots att vi levde under samma tak. Det gjorde att vi inte heller kunde prata med varandra. Eftersom förhållandet inte ställde några krav på att vi skulle prata med varandra om djupa och viktiga saker kunde jag fortsätta vara sluten och jag behövde inte öppna mig fullt ut för honom. Jag kunde aldrig räkna med att han fanns där när jag behövde honom, och sveken var betydligt fler än de gånger han höll något som han lovat. Det jag längtar efter är att känna mig trygg, men jag längtar även efter att klara av att släppa in någon allra längst in i mitt hjärtas mörker. Men dit in, inne i mörkret, dit kommer ingen....Det är försent..


Spring för livet....

Sara Vargas låt går rakt in i mitt hjärta. Första gången jag hörde låten tappade jag nästan andan. Jag känner igen mig i det hon sjunger, känner igen mig så väl. Låten handlar om misshandel, och även om jag inte utsattes för fysisk misshandel gjorde mannens drickande honom till en elak person. Alla de tillfällen jag fått höra hur värdelös jag är har satt sina spår. Allt elakt han sa när han var full har tagit ifrån mig de minnen av när han var kärleksfull och snäll. Känslorna jag har kvar från förhållandet är att jag är otillräcklig för alla och att jag inte duger. Jag vet egentligen inte om det är hans ord han sa när han var full som är det värsta, utan känslan av att bli bortvald till förmån för alkohol varje gång, de känslor som det har skapat hos mig är hemska. Jag borde sprungit för livet mycket mycket tidigare. Jag borde ha ansett att livet var mer värt än det liv jag levde. Men jag stannade, i flera år stannade jag. När jag väl sprang var det försent...


Bättre idag...

I går var en sådan där fruktansvärd dag när jag bara ville gräva ner mig och inte behöva titta upp ovanför marken. Direkt när jag vaknade kände jag hur dagen skulle bli. En riktig jävla dag. Ångesten, oron och spändheten var extrem. Jag tog mig till jobbet men där trappades bara ångesten upp. Tillslut var jag tvungen att fly. Hem till ensamheten och där ingen kommer åt mig. I hemmet där jag kan må dåligt och släppa fram det, där ingen ser.

Idag har det tack o lov varit bättre och jag hoppas att fredagen fortsätter låta mig må okey!

Livets skådespel...

Vaknar av mig själv, slår upp ögonen och tänker, inte en dag till. Livets skådespel skall spelas och min roll som den glada, positiva och hjälpsamma skall intas. Jag dricker ett par koppar kaffe, försöker starta morgonen med lugn och ro. Klarar inte längre av att stressa på morgonen. När det är dags att kliva ut är rollen intagen, jag är förberedd på att spela. Manuset är skrivet sedan länge och jag kan mina repliker utantill. Under föreställningen har jag inte levt som medberoende i flera år, ångest existerar inte och ingen kan ta mig för deprimerad. Under föreställningen försöker jag spela rollen fullt ut, men det är svårt. Kraften och energin som behövs finns där inte. Jag behöver ta paus och gå undan, vara för mig själv en stund, samla ny kraft. Jag smiter undan ibland, jag lämnar jobbet för att få en stund ifred. Jag behöver det för att orka.

I vissa stunder under föreställningen blir jag mig själv, i stunder där någon försöker komma nära. När frågorna blir för nära sanningen eller när någon försöker visa omtanke och uppskattning, där sluter jag mig likt en mussla. Jag är inte ärlig eller sann mot min omgivning, men mitt verkliga jag har inga tankar på att vara det heller. Mitt verkliga jag kommer aldrig någonsin att släppa in någon igen och i de stunder där någon försöker, där blir jag trots allt mig själv. Men bara för en stund, jag håller avstånd och väjer undan från närgågna frågor och undrande ögon. Jag förflyttar snabbt mig själv en bit ifrån och pustar ut. Jag kan återgå till min roll, den är välbekant och jag är bra på den, jag är faktiskt riktigt bra på den!


Omgivningens brist på förståelse

Jag kan inte påstå att jag känt av andra människors oförståelse. Dock är det inte många som vet om hur det egentligen är och hur det har varit. De som vet det mesta har mött mig med respekt och omtanke. De har visat att de bryr sig och de har oroat sig för mig. På så vis har jag valt att berätta för rätt personer. Några vet att jag har ångest men jag har inte förklarat närmare hur den påverkar mig.

Trots detta är jag rädd att möta människors oförståelse. Jag är rädd för att behöva konfronteras med att andra vet att just jag levt som medberoende och vad jag under åren stått ut med. Jag är rädd för att andra skall veta hur svår ångest jag har och hur depressionen kan påverka mig så till den milda grad att livet inte längre känns värt att leva. Hur förklarar man dom känslorna så att andra möjligtvis kan förstå? Hur skall jag kunna förklara vad som sker när mörkret ligger tungt över mig och orken att ens kliva ur sängen saknas. När en dusch känns som ett projekt svårare än att rädda världen, när trycket över bröstet är så tungt att jag knappt kan andas, när den psykiska smärtan gör så ont att den känns fysisk. Hur förklarar man för andra att saker som kan tänkas självklara för andra är så fruktansvärt svårt när mörkret ligger tungt. Öppna post, tvätta, handla, laga mat listan kan göras lång på saker som är svåra att ta tag i när ljuset saknas. Hur förklarar man allt detta för omgivningen så att de möjligtvis kan förstå, förstå känslan och inte fundera över skälen till att jag mår som jag gör.


RSS 2.0